Jdi na obsah Jdi na menu
 


Border kolie

Border kolie 

 

Historie:

Dnešní border kolie je potomkem pracovních kolií chovaných v hrabstvích u hranic Skotska a Anglie. V 15. a 16. století dochází k velkému rozšíření chovu skotu a ovcí na území Anglie i Skotska. Bylo tehdy za potřebí psů, kteří budou neúnavně hlídat stáda. Již před 150ti lety se snažili ovčáci vyselektoval psa který bude odolný vůči drsnému klimatu, obratný, rychlý, nebude agresivní a nebude mít sklony k honění zvěře. Pro změření ovčáckých schopností psů se v Anglii začali dělat tzv. „Sheepdog trials“, které se konají dodnes, slouží především k tomu, aby se ty nejlepší border kolie zařaily do chovu a zvýšila se tak úroveň jejich práce.

Border kolie je beze sporu potomkem tehdejších ovčáckých psů. Již v roce 1906 vznikl spolek, který se zabýval rozvojem a ochranou mimořádných schopností border kolií. Ačkoli jméno plemene a plemeno samotné bylo známo veřejnosti již od počátků 20. století, přesněji její rozkvět zaznamenáváme od roku 1915 díky zásluze jistého pana Jamese Reida, border kolie byla uznána až roku 1976 a byl vytvořen i její standard.

Vzhled:

Uznávají se dvě varianty osrstění: středně dlouhé a krátké. U obou variant je krycí srst hustá a střední textury s měkkou a hustou podsadou, která vytváří výbornou ochranu proti povětrnostním vlivům. U středně dlouhé varianty vytváří bohatá srst hřívu, kalhoty a prapor. V obličejové části, na uších, hrudních končetinách (s výjimkou praporců) a pánevních končetinách od hlezen k zemi má být srst krátká a hladká. Co se týče barvy, uznává se jakákoli, musí se mít ovšem na paměti, že bílá barva nesmí převládat. Ideální výška je u psů 53 cm, feny jsou o něco menší.  Váha se pohybuje v rozmezí od 13 do 20 kg.

Povaha a využití:

Border kolie je inteligentní pozorný učenlivý pes, má zvláštní plíživý způsob pohybu. Je citlivá a poddajná, potřebuje stálou práci a neustálé využití a činnost. Je to vhodné plemeno pro sportovně založené kynology. Její živý temperament spojený s výjmečnou inteligencí ji předurčují k postu favorita jak na poli pracovním tak i v soutěžích agility a poslušnosti. Využívá se i ve službách zachrannářských týmů jako pes sanitární, lavinový.

Péče:

7732329-kryti-chovnym-psem-border-collie-1.jpg

Není absolutně vhodné ji držet delší dobu v kotci bez pracovního či jakéhokoli jiného aktivního využití. Její dlouhá srst vyžaduje častější kartáčování. Pokud je pes pracovně využíván je nutné jej krmit kvalitní granulovým krmením, aby se udržela jeho dobrá kondice.

 (Text: Eva Černohubová,Foto: Chovatelská stanice Svěží vítrwww.bordercollie-cz.com,muj-pes.cz)

 

border-collie-op-wacht-69415.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Je to snad dar od boha....

3322420-border-collie-stenata-s-pp-4.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

.... skloubit neuvěřitelnou rostomilost....

border-collie-watermarked-1218796345.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.... s absolutní oddaností....

border-collie-obedience-training.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...... a absolutní (občas slepou) důvěrou vůči nám.....

7732329-kryti-chovnym-psem-border-collie-1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

.........díky které by za vás položili život...

border-collie-love.jpg

.

 

 

 

 

 

 

 

 

......... a to je snad dostatečné vyrovnání za jídlo,vodu a lásku, kterou vám 100násobně vrací každou společnou chvíly

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář