Jdi na obsah Jdi na menu
 


Airedele terrier

 Airedele terrier

Kdo je airedale terrier?

 

     Vysokonohý, nesmírně elegantní a největší mezi teriéry. Všestranný, aktivní, pod vedením velmi pracovitý a svému člověku celé rodině oddaný, veselý přítel, kamarád a hlavně člen rodiny, vždy přichystaný, dobře naložený, čekající na akci. Z atlasů starých i novodobých se téměř všude dozvíte o jeho dřívější lovecké - zejména vydrařské dovednosti, o mysliveckém, hlídacím, armádním, válečným, nebo policejním využití.

 

 

 

     A jaký je dnes?

 

  Docela těžká otázka. Ani ne tak na vysvětlení, jako spíše rozsahem. Erdelů není v ČR mnoho (ve srovnání s ostatními plemeny, která se u nás objevila mnohem později), o tom svědčí malý počet zápisů štěňat za rok. AT není zrovna módním plemenem, ale má své místo v rodinách s dětmi i bez, u starších, ovšem ještě aktivních lidí, u sportovně založených apod.. Právě pro jeho široké spektrum využití si můžete sami zvolit, co byste s Vaším AT chtěli provozovat. Samozřejmě, že hodně záleží na tom, co si zrovna ten Váš přinese ve vínku od svých rodičů či prarodičů. Můžete si tak vychovat stopaře, obranáře, záchranáře - sutinového i lavinového, přeborníka v agility (překonávání různých druhů překážek na rychlost a přesnost, cvičit obedience (ovladatelnost) či lovecké využití (to téměř nebo snad úplně u nás vymizelo).

 

     Počítejte s tím, že AT je energie sama, a i když si ho pořizujete „ jen“ jako přítele a společníka, potřebuje v každém případě nějak vybít energii.Zaměstnání, učení se a tím pádem intenzívní kontakt s pánem je ideální stav pro činorodého AT. Pořádné vycházky, výlety či tůry a hry rovněž postačí, ovšem za předpokladu základní výchovy - přivolání a klidné chůze u nohy (ta by neměla chybět nikdy).

     Dost často čteme u různých portrétů plemen, jak jsou ideální k dětem. Určitě vždy záleží na výchově a prostředí, ve kterém pes žije. Není snad znám případ, kdy by se AT jakkoli agresívně choval ke členům rodiny, či k okolí (pozor, neplést si s hlídáním za plotem, v autě apod., to erdel hlasitě oznámí každého a upozorní na svou přítomnost).  AT je středně velký, do poměrně vysokého věku velmi temperamentní pes, tudíž při hrách či méně zvládnuté výchově může dojít spíše k případům povalení, pošlapání apod. (ovšem z lásky). Asi není to pravé ořechové poslat venčit cca 60cm vysokého psa dítětem, které nemá ještě dostatečnou sílu či autoritu psa zvládnout.

 

    Co se týče soužití s jinými zvířaty, zvykne si dobře na kočičku, morče, koně či jiného psa, pakliže s nimi žije. Ale cizí číču je schopen zadávit nebo přinejmenším pořádně prohnat. Je přeci teriér.

 

     Ve styku s cizími psy se chová jako většina jiných plemen a jasně používá výrazových prostředků (uši, ocas, hřbet, ježení chlupů apod.). Pouze při setkání stejného pohlaví, po dosažení dospělosti, tzn. získání náležitého sebevědomí, může nezřídka docházet ke konfliktům. Sebevědomý erdel se totiž velmi nerad při seznamování podřizuje a ke svému sokovi nebo sokyni přistupuje téměř vždy hrdě, vzpřímeně, jakoby na špičkách s vytaženým krkem. Zde je dost důležité umožnit psu ve štěněcím věku hrát si a seznamovat se s jinými psy i staršímiaby získal zkušenosti a nestal se z něj notorický rváč. To ovšem platí pro všechna plemena.

 

     Ideální pro AT je soužití s pánem, ať už v domku se zahradou, či v bytě (ovšem za předpokladu umožnění vydatného pohybu). Vzhledem ke struktuře srsti, může být chován i v kotci /ne 24 hodin denně!/, ale vzhledem k jeho potřebě být stále „při tom, pozorovat a sledovat vše, co se doma a kolem pána šustne, není to pro něj nejšťastnější řešeníPřinejmenším se tak jeho člověk ošidí o čiperné i vroucí pohledy překrásných hnědých očí, o přátelské vybídnutí ke hře s míčkem, k procházce, o pohodové posezení s přítelem a o bezbřehé kamarádství.

 

 

ON je:

 

E      jako  Energie

R      jako Rychlost

D      jako Dovednost

E      jako Elán

L      jako Láska, pro většinu z nás na celý život. 

 

 

 

 

toto je od oficiálních stránek erdelů: www.airedale-terrier.cz kde si můžete erdela koupit.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář