Jdi na obsah Jdi na menu
 


Americký bezsrstý teriér


Americký bezsrstý teriér

 

 



Vznik tohoto malého plemene, na rozdíl od jiných naháčů, můžeme přesně                          datovat. V roce 1972 se krysí teriérce, kterou vlastnili Willie a Erwin Scotovi,              narodilo zcela holé štěňátko. Chovatelé tuto holčičku pojmenovali Josephine                            a protože ji nikdo nechtěl, zůstala doma právě u Scotových a stala se velkým                    miláčkem celé rodiny. V následujících letech měla Josephina sama několik             bezsrstých štěňat a stala se tak zakladatelkou nového plemene. Z počátku                 se tito nazí teriéři řadili jako jejich bezsrstá varianta stále mezi Krysí teriéry, ale po                usilovné práci byl tento teriér 1. ledna 2004 uznán jako samostatné plemeno            "Americký bezsrstý terier". Stejně tak jak je tomu u číňánků, dělí se dále na                variantu holou a osrstěnou. Obě varianty jsou uznávané a na výstavách se               posuzují odděleně.

 

 



tyto pejsci jsou čilý, roztomilý, velice hravý a řadí se mezi příjemná malá plemena.                      Díky jejich zvědavosti a inteligenci je snadno ovladatelný a bezvadný společník.                  miluje děti a velmi dobře vychází i s ostatními psy a dokonce i kočkami. AHT mají                nesmírně rádi lidskou společnost a všechny činnosti se svými páníčky dělají s              nadšením. Milují Agilty!

 

j



Americký bezsrstý teriér je dobře osvalený, aktivní, energický a bystrý pes.                    Preferovaný poměr délky těla je 10:9. To znamená, že délka těla musí být                                 vždy delší. Pohybuje se s nádechem veselosti, prozrazující hbitost a rychlost.              Chůze je vyrovnaná, bez úsilí, s velkým dosahem předních končetin bez stop   těžkopádnosti. Při zvětšování rychlosti mají nohy tendenci se sbíhat k středové         rovnovážné linii.
Hlava je široká, mírně klenutá, klínovitého tvaru a úměrná velikost k velikosti těla                    . Uši mají tvar opačného V, jsou posazeny na vnějších okrajích lebky a mohou                     být vztyčené, špičaté nebo zakulacené. U osrstěné varianty je zcela normální              klopené ucho a u bezsrsté varianty se akceptuje. Vyřazující vadou je ovšem                   ucho visící.
Ocas je silný v kořeni a zužuje se směrem ke špičce. Může být nesen jakkoliv a                 může být i stočen nahoru, když je pes v pohotovosti Americký bezsrstý teriér               dosahuje výšky od 25 do 41 centimetrů a jeho hmotnost se pohybuje od 4 - 7           kilogram.

 

 


 

Romana Dyntrová
Punto Valentino kennel

tento článek je od chovatelské stanice která jedna z mála chová toto palemeno

bezsrstého teriéra stránka: http://www.puntovalentino.com

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář